Ο δωδεκάλογος του ήλιου!

Από την Ειρήνη Δ. Λαγογιάννη, Δερματολόγο – Αφροδισιολόγο

  1. Η αντιηλιακή προστασία είναι απαραίτητη καθόλη τη διάρκεια του έτους, όχι μόνο κατά την περίοδο του καλοκαιριού. Η αναγκαιότητα της χρήσης αντιηλιακού επιτείνεται από το γεγονός της γεωγραφίας και των κλιματικών συνθηκών της πατρίδας μας, καθώς ζούμε στην Ελλάδα, μια μεσογειακή χώρα με μεγάλη ηλιοφάνεια, τους περισσότερους μήνες του έτους.
  2. Δεν ξεχνάμε ποτέ τη σωστή χρήση αντιηλιακού: εφαρμόζουμε ικανοποιητική ποσότητα σε πρόσωπο και σώμα, 20 με 30 λεπτά πριν από την έκθεσή μας στον ήλιο. Προσοχή: δεν εφαρμόζουμε το αντιηλιακό μας, μόνο όταν ετοιμαζόμαστε ή όταν βρισκόμαστε στην παραλία αλλά και όταν χρειαστεί, για οποιοδήποτε λόγο, να βγούμε από το σπίτι μας ή να αφήσουμε το σκιερό χώρο μας.  Θα πρέπει βέβαια να γνωρίζουμε ότι το μεγαλύτερο ποσοστό της ηλιακής ακτινοβολίας διαπερνά ακόμα και την ομπρέλα, ακόμα και όταν φαινομενικά υπάρχουν σύννεφα στον ουρανό.  Επίσης ανανεώνουμε το αντιηλιακό μας τακτικά, ειδικά όταν κολυμπάμε ή καταπιανόμαστε με θαλάσσια σπορ και παιγνίδια. Τέλος, αποφεύγουμε την ηλιοθεραπεία κατά τις μεσημεριανές ώρες.     
  3. Επιλέγουμε το κατάλληλο αντιηλιακό σε συνεννόηση με το δερματολόγο μας, με βάση το φωτότυπό μας, την ανεκτικότητα/ευαισθησία του δέρματός μας και την ηλικία μας, καθώς έχουμε διαφορετικές ανάγκες αντιηλιακής προστασίας στις διάφορες ηλικιακές φάσεις της ζωής μας. Επίσης δεν αμελούμε να εφαρμόζουμε το αντιηλιακό μας προϊόν σε ευαίσθητες περιοχές, όπως τα αυτιά, η μύτη, τα χέρια, τα πέλματα.   
  4. Ενημερωνόμαστε για το Sun Protect Factor, το γνωστό μας SPF - δείκτη αντιηλιακής προστασίας , που το κάθε αντιηλιακό μας παρέχει απέναντι στις υπεριώδεις ακτίνες UVA και UVB.
  5. Ακολουθούμε την παγκόσμια τάση της κοσμετολογίας, να προσφέρουμε στο δέρμα μας, αντιοξειδωτικές κρέμες με υψηλό δείκτη προστασίας (SPF 30 & SPF 50). Δεν ξεχνάμε ότι το δέρμα μας γερνάει από δύο παράγοντες, τους ενδογενείς που περιλαμβάνουν τη φυσική γήρανση του δέρματος και το DNA μας, και τους εξωγενείς που σχετίζονται με τον ήλιο και το περιβάλλον. Η γήρανση από τον ήλιο- η φωτογήρανση είναι ικανή να δημιουργήσει πέρα από ρυτίδες και θαμπάδα στο δέρμα, πανάδες, δυσχρωμίες, μελάσματα.
  6. Η σύγχρονη δερματολογία σε συνδυασμό με την κοσμετολογία επιτάσσει  τα προϊόντα, που θα χρησιμοποιήσουμε να μην περιέχουν σιλικόνες, να είναι υποαλλεργικά και με υψηλό δείκτη αντιηλιακής προστασίας. Ταυτόχρονα ενημερωνόμαστε, αν έχουμε σύνθετες απαιτήσεις- όπως για παράδειγμα αν χρειαζόμαστε αντιηλιακή κρέμα με καλυπτική δράση, ή αν χρειαζόμαστε ειδική αντιρυτιδική προστασία ματιών ή χειλέων-, για νέα προϊόντα που καλύπτουν ταυτόχρονα πολλές μας ανάγκες.
  7. Δεν αμελούμε παράλληλα με το σωστή χρήση αντιηλιακού, την κατάλληλη ένδυσή μας, η οποία κατά την περίοδο του καλοκαιριού θα πρέπει να είναι ανοικτόχρωμη, με μαλακά, ελαφρά, βαμβακερά υφάσματα και να καλύπτει, όσο γίνεται περισσότερο, τα μέλη μας. Επίσης δε θα πρέπει να υποτιμάμε την προστασία του καπέλου για το κεφάλι μας και των αντιηλιακών, απορροφητικών γυαλιών για τα μάτια μας.
  8. Δεν αμελούμε την ειδική αντιηλιακή φροντίδα των βρεφών και των παιδιών, που θα πρέπει να αποφεύγουν την άμεση έκθεση στον ήλιο, ενώ πρέπει να λαμβάνουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα αντιηλιακής προστασίας τους( ενδελεχής εφαρμογή και επανάληψη αντιηλιακού, χρήση αντιηλιακών ρούχων και καπέλου) .
  9. Έχουμε πάντα μαζί μας, ειδικά αν βρισκόμαστε σε διακοπές, προϊόντα ανακουφιστικά για το δέρμα, σε περίπτωση που εκθέσουμε την επιδερμίδα μας -πρόσωπο και σώμα- επικίνδυνα στον ήλιο και δεχτούμε τις άμεσα καταστροφικές του συνέπειες με αποτέλεσμα να έχουμε κοκκινίλες( ερυθήματα) ή εγκαύματα. Σε κάθε περίπτωση, τα προϊόντα αυτά είναι ικανά να προσφέρουν τις πρώτες βοήθειες μέχρι την επίσκεψή μας σε Δερματολόγο, που κρίνεται απαραίτητη.  
  10. Ο ήλιος είναι απαραίτητος στη ζωή μας, καθώς μας προσφέρει τη Βιταμίνη D, γνωστή και ως «βιταμίνη του ήλιου ή της λιακάδας», που συνδέεται άρρηκτα με την καλή μας υγεία και ειδικά με την καλή υγεία των οστών μας, την ενδυνάμωση του ανοσοποιητικού μας συστήματος και τη διατήρηση της καλής μας ψυχολογίας. 15-20 λεπτά την ημέρα είναι απαραίτητα για τον οργανισμό μας και την ψυχική μας υγεία.     
  11. Δε φοβόμαστε τον ήλιο ενώ προφυλασσόμαστε κατάλληλα, ωστόσο γνωρίζουμε ότι ο ήλιος ενοχοποιείται για τον καρκίνο του δέρματος. Δυνητικά, όλοι κινδυνεύουμε να εμφανίσουμε το συγκεκριμένο τύπο καρκίνου, ωστόσο οι έχοντες ανοικτόχρωμη επιδερμίδα, γαλανά ή πράσινα μάτια και κόκκινα μαλλιά, οι άνθρωποι που διαθέτουν ιστορικό δερματικού καρκίνου στην οικογένειά τους και εκείνοι που σε μικρή ηλικία παρουσίασαν ηλιακό έγκαυμα έχουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης αυτού του καρκίνου  και χρειάζονται ιδιαίτερη προσοχή.   
  12. Ο μόνος ειδικός για το δέρμα μας είναι ο Δερματολόγος μας. Εκείνος θα προσφέρει εξατομικευμένες συμβουλές, θα εξετάσει το δέρμα και θα συστήσει το κατάλληλο αντιηλιακό προιόν για τον καθένα μας εστιάζοντας στη φαρμακευτική και καλλυντική δράση του.        

 

Ειρήνη Δ. Λαγογιάννη

Η Ειρήνη Δ. Λαγογιάννη είναι:

  • Διδάκτωρ Μsc, Iατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών
  • Τ. Επιστημονικός Συνεργάτης «Νοσ. Α. Συγγρός»
  • Μέλος Ευρωπαικής Ακαδημίας Δερματολόγων -Αφροδισιολόγων
  • Μέλος CAMIG

Ιατρείο:  Φοίβης 46, Γλυφάδα, 210 8985811

www.laderma.gr

http://www.dermatologos-glyfada.gr

https://www.facebook.com/EiriniLagogianni

https://www.instagram.com/eirini_lagogianni

 

Ευχαριστούμε τη γιατρό Dr. Ειρήνη Δ. Λαγογιάννη (Φοίβης 46, Γλυφάδα, 210 8985811), για τις χρήσιμες πληροφορίες.