Από την Dr. Ειρήνη Δ.Λαγογιάννη, Δερματολόγο – Αφροδισιολόγο

Η ακμή είναι μια συνηθισμένη φλεγμονώδης νόσος του δέρματος, που εμφανίζεται κυρίως στους έφηβους, ενώ πολλές φορές εξακολουθεί να υπάρχει και στην ενήλικη ζωή του ανθρώπου(όψιμη ακμή). Η ακμή επηρεάζει ένα αρκετά μεγάλο μέρος του πληθυσμού σε κάποια φάση της ζωής του και δεν μπορεί να υπολογιστεί ο χρόνος εξαφάνισής της. Οφείλεται κατά βάση στην αντίδραση του οργανισμού σε μεγάλες ποσότητες ορμονών ανδρογόνων, σε βακτήρια αλλά και σε κοινές αλλεργίες στα τρόφιμα. Πλήττει κυρίως τους έφηβους διότι σε αυτή την ηλικία ξεκινά η παραγωγή των ανδρογόνων που είπαμε, τα οποία ρυθμίζουν τη λειτουργία των σμηγματογόνων αδένων.

Η ακμή χαρακτηρίζεται από λευκά και μαύρα στίγματα και φλεγμονώδεις ερυθρούς σχηματισμούς (φλύκταινες, φαγέσωρες, κύστες). Τη συναντάμε κυρίως στο πρόσωπο, το στήθος και την πλάτη. Υπάρχει και η ροδόχρους ακμή, η οποία είναι μια χρόνια οικογενής κατάσταση, που χαρακτηρίζεται από εξάρσεις και υφέσεις. Επιδεινώνεται κυρίως με το αλκοόλ, την έκθεση σε ήλιο,  από ζεστά ή καυτερά φαγητά.

Θα πρέπει να γνωρίζουμε πως η ακμή επηρεάζει την ψυχολογία μας και θα πρέπει να μάθουμε να την αντιμετωπίζουμε. Αυτό δεν θα πρέπει να μας αγχώνει και να έχει επίπτωση στην αυτοεκτίμηση των ασθενών, μιας και περίπου το 80% - 85% των εφήβων και σχεδόν το 40% των ενήλικων γυναικών αντιμετωπίζουν προβλήματα ακμής. Σε αντίθεση μάλιστα με την εφηβική ακμή, η ακμή των ενηλίκων είναι μια μορφή, που περνάει από διαστήματα έξαρσης και ύφεσης και διαρκεί περισσότερα χρόνια. Στην πιο ήπια μορφή της ακμής, τη βλέπουμε με σπυράκια ανοιχτά (μαύρα) ή κλειστά (άσπρα), ενώ σε πιο μέτρια μορφή ακμής, συναντάμε σπυράκια που έχουν κόκκινη βάση και άσπρη κεφαλή με πύον.

Οι διατροφικές μας συνήθειες, το έντονο άγχος, ο τρόπος ζωής  και η ατμοσφαιρική ρύπανση είναι οι πιο σημαντικοί παράγοντες έξαρσης της ακμής. Τα τελευταία χρόνια, όλο και πιο συχνά, υπάρχουν μελέτες, που δείχνουν ότι η διατροφή παίζει σημαντικό ρόλο στην υγεία του δέρματος. Τα επεξεργασμένα τρόφιμα, τα σνακ, τα γλυκά και γενικά τροφές πλούσιες σε λιπαρά σχετίζονται με τις εξάρσεις της ακμής.

Η έγκαιρη διάγνωση παίζει ίσως τον πιο σημαντικό ρόλο στη θεραπεία της ακμής, γι΄αυτό η μόνη λύση είναι να επισκεπτόμαστε άμεσα τη δερματολόγο μας, που είναι το πλέον κατάλληλο άτομο προκειμένου να μας συστήσει αγωγή ανάλογα με το μέγεθος του προβλήματος.

Σε περιπτώσεις που δεν ανταποκρίνονται αποτελεσματικά μόνο οι συμβατικές αγωγές, τη λύση μας δίνουν οι νέες τεχνολογίες, που γίνονται αποκλειστικά στο ιατρείο (ιατρικός καθαρισμός, peelings τελευταίας τεχνολογίας, fractional laser…)

Ωστόσο, υπάρχουν πάντα μερικές συμβουλές, που, αν εφαρμοστούν σωστά, μπορούν να αποτρέψουν, ως ένα βαθμό, το πρόβλημα.

  1. Δεν πιάνουμε το πρόσωπό μας με άπλυτα χέρια.
  2. Αποφεύγουμε την υπερβολική έκθεση στον ήλιο και γενικά το θερμό περιβάλλον.
  3. Δεν πιέζουμε «σπυράκια» κακοποιώντας το δέρμα μας.
  4. Καταναλώνουμε όσο το δυνατόν, λιγότερο τρόφιμα, με ζάχαρη και πολλά λιπαρά.
  5. Φροντίζουμε να κρατάμε πάντα την επιδερμίδα μας όσο πιο καθαρή γίνεται, αποφεύγοντας προϊόντα, που φράζουν τους πόρους.

Σε κάθε περίπτωση όμως, μόνο η ειδικός μπορεί να προτείνει την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή μετά από κλινικό και εργαστηριακό έλεγχο, καθώς η δερματολόγος διαθέτει πλήθος αποτελεσματικών αγωγών, σε συνδυασμό με συνταγογραφούμενα σκευάσματα & δερμοκαλλυντικά προϊόντα.

Αν θέλετε κι εσείς ένα πρόσωπο απαλλαγμένο από ανεπιθύμητα σπυράκια, επισκεφθείτε σήμερα κιόλας τη δερματολόγο σας.

Ευχαριστούμε θερμά για τις πολύτιμες συμβουλές τη Δερματολόγο – Αφροδισιολόγο Dr.  Ειρήνη Δ.Λαγογιάννη.

 

Ειρήνη Δ. Λαγογιάννη

Η Ειρήνη Δ. Λαγογιάννη είναι:

  • Διδάκτωρ Μsc, Iατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών
  • Τ. Επιστημονικός Συνεργάτης «Νοσ. Α. Συγγρός»
  • Μέλος Ευρωπαικής Ακαδημίας Δερματολόγων -Αφροδισιολόγων
  • Μέλος CAMIG

Ιατρείο:  Φοίβης 46, Γλυφάδα, 210 8985811

www.laderma.gr

http://www.dermatologos-glyfada.gr

https://www.facebook.com/EiriniLagogianni

https://www.instagram.com/eirini_lagogianni