×
Κάντε κλικ για περισσότερα προϊόντα.
Δεν βρέθηκαν προϊόντα.

Τα δερματικά προβλήματα του χειμώνα

Από την Dr. Ειρήνη Δ.Λαγογιάννη, Δερματολόγο – Αφροδισιολόγο

Ο χειμώνας είναι μία από τις εποχές του χρόνου, που οι συνθήκες δεν ευνοούν και επηρεάζουν το δέρμα μας. Πολύ συχνά δε, μπορούν να προκαλέσουν ερεθισμούς, ξηροδερμία, χειμερινό κνησμό, ακόμα και έκζεμα. Η έκθεση στο κρύο μπορεί να γίνει επιβλαβής, όταν το ανθρώπινο σώμα δεν καταφέρνει να προσαρμοστεί σε αυτό.

Οι χαμηλές θερμοκρασίες, ο ξηρός αέρας, ο κλιματισμός, προκαλούν προβλήματα στο δέρμα και κάνουν την εμφάνισή τους με μορφή ξηροδερμίας, φαγούρας ή εξανθημάτων. Ειδικότερα ο συνδυασμός κρύου καιρού με παγωμένο αέρα, όταν βρισκόμαστε έξω και η ξαφνική μεταβολή θερμοκρασίας σε χώρο με θέρμανση, ταλαιπωρεί ιδιαίτερα το δέρμα προκαλώντας αφυδάτωση. Στους εσωτερικούς χώρους, συνήθως χάνεται η υγρασία της επιδερμίδας από τα συστήματα θέρμανσης. Ακόμα και τα ρούχα, που επιλέγουμε να φορέσουμε τον χειμώνα για να παραμείνουμε ζεστοί, μπορεί να κάνουν το δέρμα ακόμα πιο ευαίσθητο στη δερματίτιδα, ένα είδος φλεγμονής, που είναι ικανό να προκαλέσει κοκκίνισμα και φαγούρα. Τα μάλλινα και τα στενά ρούχα είναι μερικά από αυτά. Τα πολύ ζεστά μπάνια που κάνουμε, φέρουν το αντίθετο αποτέλεσμα. Η υψηλή θερμοκρασία του νερού μειώνει την ικανότητα του δέρματος να προστατεύεται από τις ακραίες καιρικές συνθήκες και τα αλλεργιογόνα.

Προκειμένου λοιπόν, να είμαστε σε θέση να προστατεύσουμε το δέρμα μας και τον χειμώνα, είναι πολύ σημαντικό να κρατάμε τα άκρα μας ζεστά, καθώς και ολόκληρο το σώμα. Θα πρέπει να αποφεύγονται τα καυτά ντους, και όταν γίνονται όχι με διάρκεια πάνω από δέκα λεπτά. Χρησιμοποιούμε χλιαρό νερό και ήπια καθαριστικά, όχι σκληρά σαπούνια. Είναι απαραίτητη περισσότερο από κάθε άλλη φορά, η εφαρμογή ενυδατικής λοσιόν ή κρέμας μετά το μπάνιο, για να εγκλωβίσουμε την υγρασία του μπάνιου. Επίσης, αποφεύγουμε την πολύωρη έκθεση σε πηγές θερμότητας. Φοράμε άνετα ρούχα για να μην προκαλείται τριβή και να δίνουμε τη δυνατότητα στο δέρμα να αναπνέει.

Κάτι πολύ σημαντικό, που συνήθως τον χειμώνα το προσπερνάμε, είναι η χρήση αντιηλιακού. Συνεχίζουμε και τον χειμώνα να φοράμε αντιηλιακό για προστασία από τις ακτίνες UV.

Τα χείλη μας επίσης, που είναι μόνιμα εκτεθειμένα σε κρύες καιρικές συνθήκες καθ’ όλη τη διάρκεια του χειμώνα, χρειάζονται βαθιά ενυδάτωση, περισσότερο από κάθε άλλη φορά.

Τα χέρια μας χρήζουν ιδιαίτερης προστασίας, φορώντας γάντια για να αποφύγουμε τα δυσάρεστα σκασίματα και εφαρμόζοντας μια πλούσια ενυδατική κρέμα χεριών για θρέψη, όσο συχνά χρειάζεται.

Δεν ξεχνάμε την ενυδάτωση του οργανισμού. Πίνουμε αρκετό νερό, ακόμα κι αν δεν αισθανόμαστε  το αίσθημα της δίψας, ώστε ο οργανισμός μας να παραμένει ενυδατωμένος. Τα λαχανικά και τα φρούτα ενυδατώνουν το δέρμα, ενώ τροφές πλούσιες σε Ω3 λιπαρά οξέα, όπως είναι οι ξηροί καρποί, αυγά και ψάρια, εμποδίζουν την αφυδάτωση του δέρματος. Αυτός βέβαια, είναι και ένας τρόπος, προκειμένου να αποτρέπονται και οι ρυτίδες.

Άρα αυτά που θα πρέπει να δώσουμε ιδιαίτερη σημασία τον χειμώνα, είναι η πολύ καλή και βαθιά ενυδάτωση σε πρόσωπο και σώμα. Κρέμες σώματος, λοσιόν και έλαια χωρίς οινόπνευμα γίνονται σύμμαχοί μας. Πίνουμε πολύ νερό, κάνουμε μπάνιο με το σωστό τρόπο (όχι καυτό νερό), φοράμε άνετα ρούχα, δεν ξεχνάμε την αντιηλιακή προστασία ακόμα και στη συννεφιά, και τρεφόμαστε σωστά.

Όλα αυτά βέβαια είναι ό, τι πρέπει να κάνουμε εμείς για να μη δημιουργήσουμε περισσότερα προβλήματα στο δέρμα μας. Υπάρχουν όμως και κάποιες περιπτώσεις, με σοβαρότερα προβλήματα, που κρίνεται απαραίτητη η προσωπική επίσκεψή μας στη δερματολόγο,καθώς οι οδηγίες εξατομικεύονται ανάλογα με τις ανάγκες του κάθε ασθενή. Μόνο η δερματολόγος είναι εκπαιδευμένη για την αντιμετώπιση οποιασδήποτε βλάβης του δέρματος και εμπιστευόμαστε την ειδικό με σύσταση θεραπειών για την αποκατάσταση αυτής.

Ευχαριστούμε θερμά για τις πολύτιμες συμβουλές τη Δερματολόγο – Αφροδισιολόγο Dr.  Ειρήνη Δ.Λαγογιάννη.

 

 

Ειρήνη Δ. Λαγογιάννη

Η Ειρήνη Δ. Λαγογιάννη είναι:

  • Διδάκτωρ Μsc, Iατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών
  • Τ. Επιστημονικός Συνεργάτης «Νοσ. Α. Συγγρός»
  • Μέλος Ευρωπαικής Ακαδημίας Δερματολόγων -Αφροδισιολόγων
  • Μέλος CAMIG

Ιατρείο:  Φοίβης 46, Γλυφάδα, 210 8985811

www.laderma.gr

http://www.dermatologos-glyfada.gr

https://www.facebook.com/EiriniLagogianni

https://www.instagram.com/eirini_lagogianni

Μενού

Δημιουργήστε ένα δωρεάν λογαριασμό για να αποθηκεύσετε τα αγαπημένα σας στοιχεία.

Είσοδος

Δημιουργήστε ένα δωρεάν λογαριασμό για να χρησιμοποιήσετε τις λίστες επιθυμιών.

Είσοδος