Από την Ειρήνη Δ.Λαγογιάννη, Δερματολόγο – Αφροδισιολόγο

Τα τελευταία χρόνια,  μια σύγχρονη μέθοδος κοσμητικής ιατρικής έχει κάνει την εμφάνισή της  με ταχεία ζήτηση και εξαιρετικά αποτελέσματα για το πρόσωπο και το σώμα μας. Στην πραγματικότητα, η μεσοθεραπεία -δηλαδή η έκχυση διαφόρων ουσιών (αμινοξέα, ένζυμα, βιταμίνες) είτε ενδοεπιδερμικά, είτε ενδοδερμικά- δεν είναι μια καινούρια μέθοδος, τουναντίον έχει κλινικά δοκιμαστεί από τα μέσα του προηγούμενου αιώνα σε διάφορες ειδικότητες (νευρολογία, οδοντιατρική, παθολογία).     

Τι είναι όμως, επί της ουσίας, η μεσοθεραπεία και σε ποιους αφορά;   

Η μεσοθεραπεία είναι μια μέθοδος αισθητικής δερματολογίας, που αφορά σε άνδρες και γυναίκες και που στόχο έχει:

  • Τη βαθιά ενυδάτωση, την άμεση ανανέωση, τη σύσφιξη του δέρματος του προσώπου καθώς και την αντιμετώπιση ρυτίδων, πανάδων και ουλών (πρόσωπο, λαιμό, ντεκολτέ…).   
  • Την ενυδάτωση και τη θρέψη της επιδερμίδας του σώματός μας (ράχη χεριών, μπράτσα, γλουτούς, μηρούς…) , την αντιμετώπιση της κυτταρίτιδας και του τοπικού πάχους.
  • Καθώς και την αντιμετώπιση της τριχόπτωσης και της αλωπεκίας.      

H μεσοθεραπεία χωρίζεται σε δύο κατηγορίες:

  • στην ενέσιμη μεσοθεραπεία
  • και την ανώδυνη μεσοθεραπεία.   

Η ενέσιμη μεσοθεραπεία είναι μια απλή διαδικασία, κατά την οποία εκχύονται στοχευμένα,  ενεργά συστατικά με τη βοήθεια μικρών βελονών, που εισέρχονται στο κατώτερο χόριο, εκεί δηλαδή που πρακτικά δε δύναται να διεισδύσει καμία κρέμα και κανένας ορός. Συνήθη συστατικά είναι τα μείγματα βιταμινών και οντιοξειδωτικών ουσιών με αποτελεσματική δράση στην αντιγήρανση. Πολλές φορές, δύνανται να συνδυαστούν με υαλουρονικό οξύ με στόχο τη βαθεία και άμεση ενυδάτωση, τη σφριγηλότητα, την ανάπλαση, όπως αυτή προκύπτει από τη δέσμευση νερού. Ταυτόχρονα για το σώμα προτιμώνται συστατικά με δράση λιποδιάλυσης και αποτοξίνωσης (φωσφατυδιλοχίνη, καφείνη) καθώς και άλλα θρεπτικά συστατικά, που εμποδίζουν τα κύτταρα να αποθηκεύσουν λίπος. Τέλος, αξίζει να αναφερθεί ότι μια επαναστατική μέθοδος ενέσιμης μεσοθεραπείας είναι και η αυτόλογη, εκείνη δηλαδή κατά την οποία εκχύονται στοιχεία από το αίμα του ίδιου του ενδιαφερόμενου ή της ενδιαφερόμενης, τα οποία εμπλουτίζονται με αυξητικούς παράγοντες και αμινοξέα, με στόχο την άμεση ανάδραση. Η μεσοθεραπεία είναι μια εντελώς ασφαλής διαδικασία, στην οποία πέρα από τις συνήθεις εκχυμώσεις, δεν παρατηρείται κάποιο αποτέλεσμα αρνητικό ή μη αναστρέψιμο.  Συνήθως απαιτούνται 4-6 συνεδρίες αλλά αυτός ο αριθμός μεταβάλλεται από το βαθμό προβλήματος του κάθε δέρματος (γήρας, αφυδάτωση, ρυτίδες, θαμπάδα). Το κόστος της ενέσιμης μεσοθεραπείας είναι προσιτό, αν σκεφτεί κανείς πως το αποτέλεσμα διαρκεί για αρκετό καιρό.      

Η δε ανώδυνη μεσοθεραπεία  ή μή ενέσιμη μεσοθεραπεία  είναι ιδανική για εκείνους και εκείνες, που «φοβούνται» τις βελόνες. Στοχεύει επίσης στη μείωση των ρυτίδων, την ανάπλαση του δέρματος, και την καταπολέμηση της κυτταρίτιδας αλλά η εφαρμογή υλοποιείται μέσα από μια  εντελώς διαφορετική διαδικασία. Σημειώνω εδώ την  πρωτοποριακή συσκευή PLEXR, που είναι μια  ανώδυνη και αναίμακτη τεχνική αντιγήρανσης. H μέθοδος βασίζεται στην 4η κατάσταση της ύλης, το Plasma, που χρησιμοποιώντας ένα ηλεκτρικό τόξο, αυξάνει επιλεκτικά τη θερμοκρασία σε συγκεκριμένη ζώνη, εξατμίζει τους δερματικούς ιστούς χωρίς να επηρεάζονται οι βαθύτερες δερματικές στοιβάδες, και έτσι με τη διαδικασία της εξάχνωσης, μετατρέπει την περίσσεια επιδερμίδας σε ατμό. Το αποτέλεσμα ορατό και υπέροχο: νεανικό και ξεκούραστο βλέμμα χωρίς χαλάρωση και σακούλες γύρω από τα μάτια, αφαίρεση ρυτίδων προσώπου (μεσόφρυο, πόδι της χήνας), εξάλειψη ξανθελασμάτων.

Επίσης υπάρχουν μηχανήματα και συσκευές με μικρο-ακίδες (micro needling) που στοχεύουν διαδερμικά στην ενεργοποίηση των ινοβλαστών, που ευθύνονται για την παραγωγή κολλαγόνου και ελαστίνης. Ουσιαστικά πρόκειται για τη δημιουργία  μιας «πληγής», όπως το αντιλαμβάνεται το δέρμα και έτσι ο οργανισμός, σπεύδει να την επουλώσει μέσω της κολαγέννεσης. Φυσικά όλο αυτό συντελείται χωρίς ενέσεις, εντελώς ανώδυνα και χωρίς καθόλου απαιτούμενο χρόνο αποθεραπείας(πολλές φορές την ονομάζουμε lunch break θεραπεία τονίζοντας πόσο ταχεία είναι). Το κόστος είναι ακόμα πιο προσιτό από αυτό της ενέσιμης, ενώ τα αποτελέσματα διαρκούν για αρκετό καιρό. Οι συνεδρίες εξαρτώνται από το μέγεθος του προβλήματος, ωστόσο οι 4 είναι μια καλή αρχή για να δούμε αποτελέσματα.  

Σε κάθε περίπτωση, ως Δερματολόγος - Αφροδισιολόγος σαφέστατα προκρίνω τη μεσοθεραπεία ως μια ασφαλή και αποτελεσματική μέθοδο αντιγήρανσης.  Ταυτόχρονα επειδή θεωρώ ότι τίποτα δεν μπορεί να λειτουργήσει μεμονωμένα, συνιστώ αλλαγή του τρόπου ζωής των φίλων μου: καλή και πλούσια διατροφή, άσκηση, πίστη στον εαυτό μας, ακόμη και αν έχουμε μικρές ή μεγαλύτερες ατέλειες και σίγουρα θετική διάθεση για την ίδια τη ζωή. Μόνο έτσι θα ευχαριστηθούμε πραγματικά τα οφέλη της μεσοθεραπείας και θα χαρούμε για τον εαυτό μας.        

 

Ειρήνη Δ. Λαγογιάννη

Η Ειρήνη Δ. Λαγογιάννη είναι:

  • Διδάκτωρ Μsc, Iατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών
  • Τ. Επιστημονικός Συνεργάτης «Νοσ. Α. Συγγρός»
  • Μέλος Ευρωπαικής Ακαδημίας Δερματολόγων -Αφροδισιολόγων
  • Μέλος CAMIG

Ιατρείο:  Φοίβης 46, Γλυφάδα, 210 8985811

www.laderma.gr

http://www.dermatologos-glyfada.gr

https://www.facebook.com/EiriniLagogianni

https://www.instagram.com/eirini_lagogianni