Τα τελευταία χρόνια, όλο και περισσότερο ασχολείται η επιστημονική κοινότητα με την δράση της βιταμίνης D στον οργανισμό. Είναι από τους δυνατότερους συμμάχους μας για την καταπολέμηση πολλών ασθενειών, καθώς ενισχύει το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Επίσης, βοηθά και στην καλή υγεία των οστών, ενισχύοντας την απορρόφηση του ασβεστίου, αλλά και στην καλύτερη ψυχολογία! Μελετάται, ακόμα και η προληπτική της δράση ενάντια σε σοβαρές ασθένειες, όπως σάκχαρο, υπέρταση, καρκίνος, σκλήρυνση κατά πλάκας. Έτσι, η κάλυψη της είναι απαραίτητη από μικρή ηλικία για μια σωστή ανάπτυξη.

Που θα βρω βιταμίνη D; Η βιταμίνη D είναι η βιταμίνη του ήλιου, αφού συνθέτεται από την έκθεση του δέρματος μας στην υπεριώδη ακτινοβολία και στη συνέχεια αποθηκεύεται στο ήπαρ και τον λιπώδη ιστό. Επιπλέον, υπάρχει σε μικρές ποσότητες με την μορφή της D3 σε τρόφιμα, όπως τα λιπαρά ψάρια σολομός, σαρδέλα, το αβγό, το συκώτι, αλλά και σε γαλακτοκομικά τα οποία ενισχύονται με την προσθήκη της. Ωστόσο, η πρόσληψη της από τα τρόφιμα δεν αρκεί σε καμία περίπτωση για να καλύψει της ημερήσιες ανάγκες μας. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας συστήνεται καθημερινά η πρόσληψη 15μg βιταμίνης D ή αλλιώς 600IU.  

Γιατί έχω έλλειψη βιταμίνης D; Επομένως, αξίζει ελέγχουμε τα επίπεδα βιταμίνης D  στον οργανισμό μας σε τακτά χρονικά διαστήματα, προκειμένου να τα διατηρήσουμε στα φυσιολογικά επίπεδα. Ωστόσο, παρατηρείται πολύ συχνά έλλειψη της, που συνήθως οφείλεται στον σύγχρονο τρόπο ζωής και το περιβάλλον. Η μειωμένη έκθεση στον ήλιο είναι η βασική αιτία, ειδικά σε άτομα με πολλές ώρες εργασίας σε κλειστούς χώρους, σε ηλικιωμένους ή σε πληθυσμούς χωρών χωρίς ηλιοφάνεια κ.α. Σε ακραίες περιπτώσεις έλλειψης βιταμίνης D στα παιδιά, προκαλείται ραχίτιδα ή οστεομαλάκια, αλλά και σε ενήλικες παρατηρείται έλλειψη ασβεστίου και φωσφόρου με αποτέλεσμα κακή ποιότητα οστών, που συνεπάγεται μελλοντική οστεοπόρωση. Τα συμπτώματα έλλειψης είναι συνήθως η κόπωση, ο πονοκέφαλος, οι κράμπες, εξασθενημένο ανοσοποιητικό. 

Τι πρέπει να κάνω;

  • Καθημερινά καθίστε στον ήλιο για 15-30΄ χωρίς αντηλιακό και με το δέρμα σας εκτεθειμένο. Είναι η καλύτερη λύση για την κάλυψη της!!!
  • Καταναλώστε συχνά τρόφιμα με βιταμίνη D!!!
  • Σε περίπτωση που δεν μπορείτε να κάνετε τα παραπάνω ή έχετε έλλειψη, προσλάβετε τη μέσω συμπληρωμάτων (δισκία, κάψουλες, σταγόνες, spray). Είναι ασφαλής, καθώς δεν παρατηρούνται παρενέργειες.
  • Ειδικές κατηγορίες, όπως εγκυμονούσες, θηλάζουσες, ηλικιωμένοι ή ασθενείς συχνά πρέπει να προσλαμβάνουν μεγαλύτερα ποσά βιταμίνης D, λόγω αυξημένων αναγκών.

 

ΑΛΕΞΙΑΔΟΥ ΑΓΓΕΛΙΚΗ

Διαιτολόγος – Διατροφολόγος

(B.Sc), M.P. on Eating Disorders & Obesity (NCFED)

Γ. Παπανδρέου 25 Δράμα

25210 303 80

https://aggelikialexiadou.blogspot.com/