×
Κάντε κλικ για περισσότερα προϊόντα.
Δεν βρέθηκαν προϊόντα.

Ιατρική επιστήμη vs εναλλακτικές θεραπείες

Είναι επιτυχημένη η ιατρική επιστήμη ή αφήνει κενά σε εναλλακτικές μεθόδους;

Είναι οι εναλλακτικές θεραπείες επιστήμη;

Υπάρχει τρόπος να γεφυρωθούν οι διαφορές;

 

Η σύγχρονη ιατρική ή αλλιώς ευρωπαϊκή ιατρική δεν μπορεί παρά να χαρακτηρισθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό επιτυχημένη. Τα εκατομμύρια των ανθρώπων που γλύτωσαν τον θάνατο ή ανακουφίστηκαν από βασανιστικές ασθένειες, στην πάροδο των αιώνων, θα συνηγορούσαν με μεγάλη ευκολία σε αυτό. Η καθολική της ισχύ, η αίγλη και ο σεβασμός που κερδίζουν οι εκπρόσωποι της ιατρικής, ακόμα και τα τεράστια κονδύλια που δαπανούνται ετησίως για έρευνα και θεραπεία, είναι ενδείξεις της αποδοχής και της αποτελεσματικότητάς της.

Η ιατρική όμως, όπως και οι υπόλοιπες επιστήμες, είναι σε εξέλιξη. Οι νέες τεχνολογικές εφαρμογές, αλλά και οι καινούργιες προκλήσεις (π.χ. Κορονοϊός ) ωθούν την ιατρική διαρκώς σε πρόοδο. Παρόλα αυτά δεν είναι λίγοι αυτοί που αντιμετωπίζουν την  ιατρική σκεπτικά.

Οι κύριοι λόγοι για τους οποίους κάποιος μπορεί να αμφισβητήσει  την πορεία της ιατρικής σήμερα, μπορεί να συνοψιστούν στα παρακάτω :

  • Υπάρχουν ακόμα ασθένειες για τις οποίες δεν έχει βρεθεί αποτελεσματική θεραπεία (Το Άγιο Δισκοπότηρο της θεραπείας του καρκίνου, δεν έχει ανακαλυφθεί ακόμα…).
  • Πολλές από τις προτεινόμενες θεραπείες είναι θεραπείες συμπτωμάτων και όχι της αιτίας που δημιούργησε το σύμπτωμα (π.χ. τα παυσίπονα ανακουφίζουν από τον πονοκέφαλο αλλά δεν λύνουν το πρόβλημα των συνεχών πονοκεφάλων).
  • Πολλά από τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται, μπορεί να δημιουργήσουν άλλα ζητήματα στον οργανισμό (π.χ. τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη είναι πολύ δραστικά στην αντιμετώπιση του πόνου, αλλά μπορεί να αυξήσουν την πίεση σε υπερτασικούς).
  • Η εμπορευματοποίηση της υγείας ματώνει το πρόσωπο του ανθρωπισμού και της αγνότητας στις προθέσεις της ιατρικής.
  • Η ευρωπαϊκή ιατρική αντιμετωπίζει τον άνθρωπο σαν ύλη και ουσιαστικά διερευνά μόνο το σώμα για να βρει θεραπείες.

Είναι ο άνθρωπος όμως μόνο σώμα;

Οι εναλλακτικές θεραπείες από την άλλη πλευρά, αντιμετωπίζουν τον άνθρωπο ολιστικά. Θεωρούν ότι, πέρα από το υλικό μας σώμα, υπάρχει και ενέργεια η οποία αποτελεί μέρος της φύσης μας. Θεωρούν ως μέρος της θεραπείας, την επέμβαση στο ενεργειακό μας πεδίο και ολοκληρωμένη θεραπεία όταν το σύνολο της ύπαρξής μας λειτουργεί αρμονικά και χωρίς προβλήματα. Η εναλλακτική ιατρική βασίζεται σε παραδόσεις αιώνων και σε θεραπευτικές τεχνικές που έχουν φέρει αποτελέσματα, ακόμα και αν αυτά δεν έχουν μπει ποτέ στη διαδικασία της μέτρησης και της ανάλυσης.

Τα μειονεκτήματα της εναλλακτικής θεραπευτικής είναι :

  • Δεν ακολουθεί πάντα την επιστημονική μεθοδολογία. Τα αποτελέσματά της μπορεί να μην έχουν μπει στη διαδικασία της μέτρησης.
  • Συνήθως χρειάζεται περισσότερο χρόνο για τη θεραπεία και μπορεί να απαιτεί προσαρμογή του ασθενή σε διαφορετικό τρόπο σκέψης και ζωής.
  • Μπορεί να εφαρμοστεί από ανθρώπους που δεν έχουν εκπαιδευτεί στα ιατρικά θέματα και δεν έχουν ιδιαίτερη γνώση του ανθρώπινου σώματος και συνεπώς ολοκληρωμένη εικόνα για το θεραπευτικό πλαίσιο.
  • Κάποιες από τις εναλλακτικές θεραπείες μπορεί να κρύβουν φιλοσοφία ή και θεολογία που δεν είναι αποδεκτή στον ασθενή.
  • Πίσω από το πέπλο της εναλλακτικής θεραπείας μπορεί να κρυφτούν κομπογιαννίτες και απατεώνες.

 

Ας χρησιμοποιήσουμε τα λόγια των εμπλεκομένων…

«Σε οποιοδήποτε επιστημονικό πεδίο, εντόπισε το πιο παράξενο πράγμα, και εξερεύνησέ το

John Archibald Wheeler, 1911-2008, Αμερικανός φυσικός

 

Τα λόγια του J.A. Wheeler μας δείχνουν το δρόμο. Η επιστήμη πρέπει να είναι «ανοιχτή». Πρέπει να ρίχνει τη ματιά της ολόγυρα και να αναζητά την αλήθεια που μπορεί να κρύβεται στις εναλλακτικές θεραπείες. Εφαρμόζονται αιώνες, υπάρχουν σημαντικές ενδείξεις ότι παρέχουν ψυχικές και σωματικές βελτιώσεις. Είναι καθήκον των επιστημόνων να τις διερευνήσουν.

 

«Η επιστήμη αυτοκτονεί όποτε υιοθετεί ένα δόγμα.»

Τόμας Χάξλεϋ, 1825-1895, Βρετανός βιολόγος

 

Και η διερεύνηση αυτή πρέπει να γίνει χωρίς δογματισμούς και παρωπίδες. Η αλήθεια δεν είναι προνόμιο και αποκλειστικότητα κανενός. Η αλήθεια και η γνώση άλλωστε είναι ο σκοπός της επιστήμης.

 

«Είναι σημαντικό να αντιληφθούμε ότι στη Φυσική σήμερα δεν γνωρίζουμε τι είναι η Ενέργεια.»

Richard Feynman, 1918-1988, Αμερικανός φυσικός

 

Και όμως η ενέργεια βρίσκεται παντού. Υπάρχει στα άτομα και στα μόριά μας. Παρέχεται στο σώμα μας από τον ήλιο άμεσα και έμμεσα, πυροδοτείται από τα συναισθήματά μας, κατευθείνεται και ελέγχεται από τις σκέψεις και τη βούλησή μας. Ξέρουμε ότι η κακή μας διάθεσή μας κάνει ευάλωτους στην αρρώστια και οι γιατροί μας λένε, πως θέλουμε ψυχική δύναμη και θέληση για την θεραπεία. Είναι πλέον αναγκαιότητα η ολιστική προσέγγιση στην ιατρική επιστήμη.

 

«Ό,τι δεν είναι μετρήσιμο δεν είναι επιστήμη.»

Ernest Rutherford, 1871-1937, Νεοζηλανδός φυσικός

 

Από την άλλη πλευρά η εναλλακτική θεραπεία πρέπει να «επιστημονοποιηθεί». Χρειάζεται όλη την μεθοδολογία. Την παρατήρηση, την υπόθεση, το πείραμα και την απόδειξη. Χρειάζεται τη συστηματοποίηση. Μόνο τότε θα αποκτήσει καθολική αποδοχή και αναγνώριση. Έτσι θα μπορέσει να προσφέρει στο σύνολο της ανθρωπότητας.

Ο στόχος είναι κοινός. Είναι η θεραπεία και η υγεία. Είναι ο άνθρωπος. Γι΄αυτόν τον στόχο αξίζει τον κόπο να παραμερίσουμε τις πνευματικές μας αγκυλώσεις και τους δογματισμούς μας. Και ας μην ξεχνάμε, είναι όμορφη η εξερεύνηση καινούργιων τόπων…

 

«Τι υπέροχο που συναντηθήκαμε με το παράδοξο. Τώρα έχουμε ελπίδες για πραγματική πρόοδο.»

Niels Bohr, 1885-1962, Δανός φυσικός

(αναφερόμενος στη θεωρία των κβάντα)

 

 

Οι παρεχόμενες, από τους έμπειρους επιστημονικούς συνεργάτες του ηλεκτρονικού μας καταστήματος, πληροφορίες και συμβουλές, για θέματα που αφορούν την υγεία, την πρόληψη, την ομορφιά και την αισθητική προσφέρονται αποκλειστικά προς ενημέρωση και μόνο και δεν αντικαθιστούν σε καμία περίπτωση τις ιατρικές συμβουλές, γνωματεύσεις, διαγνώσεις και συνταγές από επαγγελματίες ιατρούς, ιατρικούς φορείς και διαγνωστικά κέντρα που οφείλει να λαμβάνει και να ακολουθεί ο χρήστης των υπηρεσιών μας για την αντιμετώπιση τυχόν προβλημάτων υγείας και καθημερινών θεμάτων που τον απασχολούν. Οι σε απάντηση ερωτημάτων χρηστών παρεχόμενες συμβουλές και πληροφορίες από τον παρόντα δικτυακό τόπο είναι απόλυτα έγκυρες και αξιόπιστες, δίδονται όμως με την επιφύλαξη της ακρίβειας, πληρότητας και αλήθειας των παρεχόμενων από τον χρήστη πληροφοριών για το ζήτημα που τον απασχολεί, τα χαρακτηριστικά των οποίων (πληροφοριών) δεν είμαστε σε θέση, ούτε υποχρεούμαστε να επιβεβαιώνουμε. 

Σύνταξη: Παπαγιαννόπουλος Ιωάννης

Μενού

Δημιουργήστε ένα δωρεάν λογαριασμό για να αποθηκεύσετε τα αγαπημένα σας στοιχεία.

Είσοδος

Δημιουργήστε ένα δωρεάν λογαριασμό για να χρησιμοποιήσετε τις λίστες επιθυμιών.

Είσοδος