×
Κάντε κλικ για περισσότερα προϊόντα.
Δεν βρέθηκαν προϊόντα.

Βιταμίνη D

Τι συμβαίνει με τη βιταμίνη D;

Τα τελευταία χρόνια έχει παρατηρηθεί μια μεγάλη στροφή για την ανάγκη της χρήσης της βιταμίνης D. Ενώ παραδοσιακά η βιταμίνη D είχε συνδεθεί με την υγεία των οστών και την οστεοπόρωση, το τελευταίο διάστημα βλέπουμε ότι προτείνεται από τους γιατρούς, σε ευρεία κλίμακα και σε κοινωνικές ομάδες από τα νεογέννητα έως και τους υπερήλικες. Με το παρακάτω άρθρο θα προσπαθήσουμε να ρίξουμε φως στα μυστικά της βιταμίνης D. TIP: Υπολογίζεται ότι σήμερα υπάρχουν 1 δισεκατομμύριο άνθρωποι με ανεπάρκεια στη Βιταμίνη D!

Τι είναι η Βιταμίνη D;

Η βιταμίνη D, η αποκαλούμενη και «βιταμίνη του ήλιου», είναι οργανική ουσία που ανήκει ταυτόχρονα στις βιταμίνες και στις ορμόνες. Είναι λιποδιαλυτή και όπως και οι υπόλοιπες λιποδιαλυτές βιταμίνες (Α, Ε, και Κ), αποθηκεύεται στο ήπαρ και στο λιπώδη ιστό. Με τον όρο βιταμίνη D αναφερόμαστε ουσιαστικά σε δυο ελάχιστα διαφορετικές ενώσεις. Tην βιταμίνη D2 και τη βιταμίνη D3. Η πρώτη είναι φυτικής προέλευσης, ενώ η δεύτερη παράγεται στο δέρμα με τη επίδραση της ηλιακής ακτινοβολίας ή προσλαμβάνεται, μέσω της διατροφής, από ζωικά προϊόντα. Από αυτές, η βιταμίνη D3 θεωρείται πιο σταθερή και πιο δραστική μορφή. Η βιταμίνη D επηρεάζει τη λειτουργία σχεδόν 2.000 διαφορετικών γονιδίων. TIP: Μελέτες του Harvard και του UCLA έδειξαν πως η βιταμίνη D είναι απαραίτητη για την «πρόσβαση» των κυττάρων στη «βιβλιοθήκη» του DNA!

Γιατί χρειαζόμαστε Βιταμίνη D;

Η βιταμίνη D είναι απαραίτητη για την απορρόφηση του ασβεστίου από τον οργανισμό μας και για την ρύθμιση των επιπέδων του ασβεστίου στο αίμα μας. Το ασβέστιο είναι αναγκαίο στοιχείο για την καλή κατάσταση των οστών μας, αλλά επεμβαίνει και στην σωστή λειτουργία της καρδιάς, των μυών και του ανοσοποιητικού μας συστήματος. Ο ρόλος της βιταμίνης D συνοψίζεται στα παρακάτω:

  • Ενδυναμώνει τα κόκκαλα. Βοηθάει στην πρόληψη της οστεοπόρωσης στους ηλικιωμένους και της ραχίτιδας στα παιδιά.
  • Προστατεύει τα δόντια.
  • Βοηθά στην καλή λειτουργία του καρδιαγγειακού συστήματος.
  • Ενισχύει την νευρομυϊκή λειτουργία.
  • Δυναμώνει το ανοσοποιητικό σύστημα.
  • Προστατεύει από ορισμένες μορφές καρκίνου, όπως ο καρκίνος του εντέρου.
  • Βοηθάει στην βελτίωση της ψυχικής κατάστασης και στη σωστή λειτουργία του εγκεφάλου.

TIP: Πόνος στα κόκαλα, σκληρές αρθρώσεις, ελαττωμένη ή κακή διάθεση και αυξημένη εφίδρωση του κεφαλιού μπορεί να είναι συμπτώματα έλλειψης της βιταμίνης D.

Πηγές της Βιταμίνης D;

Το 90% της βιταμίνης D που χρειαζόμαστε, το συνθέτει ο οργανισμός μας με τη βοήθεια του ήλιου. Αρκούν 10-20 λεπτά έκθεσης του προσώπου και των χεριών μας στον ήλιο, για να δημιουργήσουμε την ποσότητα της βιταμίνης που χρειαζόμαστε. Αυτό θα μπορούσε να σημαίνει πως οι άνθρωποι των μεσογειακών χωρών δεν θα κινδύνευαν ποτέ από έλλειψη βιταμίνης D. Η αλήθεια δεν είναι αυτή όμως. Υπάρχουν παράγοντες που δυσχεραίνουν την λειτουργία αυτή του οργανισμού. Οι παράγοντες αυτοί είναι:

  • Το σκουρόχρωμο δέρμα.
  • Η συννεφιά.
  • Η χρήση αντηλιακών.
  • Η μεγάλη ποσότητα υποδόριου λίπους.
  • Η ηλικία.
  • Ο σύγχρονος τρόπος ζωής, που θέλει τον άνθρωπο να ζει και να εργάζεται σε κλειστούς χώρους.

Εδώ θα πρέπει να παρατηρήσουμε πως η χρήση των αντηλιακών είναι ενδεδειγμένη για την προστασία μας από τον καρκίνο του δέρματος. Κατά συνέπεια, η έκθεση στον ήλιο χωρίς την προστασία των αντηλιακών θα πρέπει να γίνετε με ιδαίτερη προσοχή, τις πρωινές ώρες και για λίγα μόνο λεπτά. TIP: Η κύρια πηγή λιπαρών τροφών στη μεσογειακή διατροφή είναι το ελαιόλαδο που δυστυχώς δεν περιέχει βιταμίνη D! Το υπόλοιπο 10% το προσλαμβάνουμε από τις τροφές μας. Κύριες πηγές αποτελούν το φυσικό μουρουνέλαιο και κάποια ψάρια, όπως ο σολομός, το σκουμπρί, ο τόνος και οι σαρδέλες. Σε μικρότερες ποσότητες, βιταμίνη D περιέχει ο κρόκος του αυγού και το συκώτι. Στο εμπόριο κυκλοφορούν προϊόντα εμπλουτισμένα με βιταμίνη D (γάλατα, δημητριακά και χυμοί). TIP: Ο οργανισμός μας χρειάζεται επαρκείς ποσότητες Μαγνησίου για τη σωστή λειτουργία της βιταμίνης D.

Συμπέρασμα

Μια προληπτική προσέγγιση, που συνίσταται σε μια επίσκεψη στο μικροβιολογικό εργαστήριο της περιοχής μας και μια εξέταση για τα επίπεδα βιταμίνης D στον οργανισμό μας, μπορεί να φανεί εξαιρετικά χρήσιμη για την ποιότητα της ζωής μας. Μετά από τα αποτελέσματα και σύμφωνα πάντα με την κρίση του γιατρού σας, προβλήματα που σχετίζονται με την έλλειψη της βιταμίνης D μπορούν να λυθούν πολύ εύκολα. Κάποια λεπτά περπάτημα στον ήλιο ή κάποια κατάλληλα συμπληρώματα διατροφής, μπορούν να μας κάνουν να είμαστε και να νιώθουμε περισσότερο υγιείς. TIP: Σκευάσματα με βιταμίνη D,θα βρείτε ακολουθώντας το link https://goo.gl/pCaeu0


Συντάκτης Ιωάννης Παπαγιαννόπουλος

Μενού

Δημιουργήστε ένα δωρεάν λογαριασμό για να αποθηκεύσετε τα αγαπημένα σας στοιχεία.

Είσοδος

Δημιουργήστε ένα δωρεάν λογαριασμό για να χρησιμοποιήσετε τις λίστες επιθυμιών.

Είσοδος