×
Κάντε κλικ για περισσότερα προϊόντα.
Δεν βρέθηκαν προϊόντα.

Σελήνιο & Θυρεοειδής

Τί είναι το σελήνιο; 

Το σελήνιο είναι μεταλλικό ιχνοστοιχείο που αποτελεί απαραίτητο θρεπτικό συστατικό για τον οργανισμό μας. Μαζί με τις βιταµίνες A,C και Ε, τα φλαβονοειδή, το β-καροτένιο, τον ψευδάργυρο και τα διάφορα είδη λυκοπενίων, είναι ουσία με έντονο αντιοξειδωτικό ρόλο. Είναι απαραίτητο για την επιτέλεση σημαντικών βιολογικών διεργασιών του οργανισμού όπως είναι η λειτουργία του θυρεοειδή και του ανοσοποιητικού συστήματος, ενώ μπορεί να βελτιώσει την ανδρική γονιμότητα. 

Σελήνιο και θυρεοειδής 

Ο θυρεοειδής αδένας είναι το όργανο με την υψηλότερη περιεκτικότητα σε σελήνιο. Στην δεκαετία του 1980, ανακαλύφθηκε ότι συγκεκριμένες αλληλουχίες του DNA είναι δυνατό να εκφράσουν πρωτεΐνες που περιέχουν σελήνιο, τις σεληνοπρωτεΐνες. Στον ανθρώπινο οργανισμό υπάρχουν 25 σεληνοπρωτεΐνες. Οι πιο σημαντικές για τον θυρεοειδή αδένα είναι η υπεροξειδάση της γλουταθιόνης (GPx) και οι αποΐωδινάσες. Η πρώτη, λόγω της αντιοξειδωτικής της δράσης, προστατεύει τα θυρεοειδικά κύτταρα από την περίσσεια του Η2Ο2 που παράγεται κατά τη σύνθεση των θυρεοειδικών ορμονών. Οι αποΐωδινάσες από την άλλη, συμβάλουν στην αποϊωδίωση (αφαίρεση ενός ατόμου ιωδίου) της θυροξίνης, με αποτέλεσμα την παραγωγή της μεταβολικά ενεργού τριιωδοθυρονίνης. Σε πρόσφατες επιδημιολογικές μελέτες έχει βρεθεί ότι χαμηλά επίπεδα σεληνίου στο πλάσμα σχετίζονται με υψηλότερη επίπτωση βρογχοκήλης, όζων του θυρεοειδούς και ανοσολογικών θυρεοειδοπαθειών, όπως της νόσου του Graves και της θυρεοειδίτιδας Hashimoto. Συνεπώς, η ανεπάρκεια σεληνίου αποτελεί παράγοντα κινδύνου για μορφολογικές αλλά και λειτουργικές διαταραχές του θυρεοειδούς. Η χορήγηση σεληνίου λοιπόν, σε ασθενείς με αυτοάνοση θυρεοειδίτιδα (Hashimoto), με ή χωρίς θεραπεία με θυροξίνη, φαίνεται ότι τροποποιεί τις χαρακτηριστικές φλεγμονώδεις και ανοσολογικές αντιδράσεις της νόσου. Αυτό αποδεικνύεται από την πτώση των αντιθυρεοειδικών αντισωμάτων. Επιπρόσθετα, η συμπληρωματική χορήγηση του σεληνίου μπορεί να βελτιώσει την ηχοδομή του θυρεοειδούς. Η συμπληρωματική χορήγηση σεληνίου σε θεραπευόμενους ευθυρεοειδικούς ασθενείς με νόσο του Graves και συνοδό ήπια οφθαλμοπάθεια έχει σαν αποτέλεσμα τη βελτίωση της ποιότητας ζωής, τη μείωση της βαρύτητας της οφθαλμοπάθειας και την επιβράδυνση της εξέλιξής της. Η χρήση του σεληνίου περιλαμβάνεται στις επίσημες θεραπευτικές οδηγίες της Ευρωπαϊκής ομάδας της οφθαλμοπάθειας Graves. Η δράση του σεληνίου είναι εμφανής και στην εγκυμοσύνη. Εκεί, πέρα από την πτώση των αντισωμάτων, παρατηρείται καθυστέρηση της εξέλιξης της νόσου, βελτίωση της υπερηχογραφικής εικόνας του θυρεοειδούς και μείωση του ποσοστού της μετά τον τοκετό δυσλειτουργίας του θυρεοειδούς και της εμφάνισης μόνιμου υποθυρεοειδισμού. 

Πού βρίσκεται το σελήνιο; 

Τροφές πλούσιες σε σελήνιο είναι τα Βραζιλιανά φιστίκια, το συκώτι, τα οστρακοειδή, τα ψάρια και τα θαλασσινά, ο ηλιόσπορος και τα εμπλουτισμένα με σελήνιο δημητριακά. Παρότι οι τροφές αυτές περιέχονται στην μεσογειακή διατροφή, μελέτες που διεξήχθησαν στην Ελλάδα δείχνουν ότι η μέση ημερήσια πρόσληψη σεληνίου και η μέση συγκέντρωσή του στον ορό είναι χαμηλότερη από τα επιθυμητά όρια. 

Δοσολογία, υπερδοσολογία και αλληλεπιδράσεις με φάρμακα 

Σε κανονικές δόσεις, το σελήνιο δεν έχει συνήθως περενέργειες. Για την Ευρώπη και για τους ενήλικες έχει ορισθεί ως ανώτατο ασφαλές όριο πρόσληψης σεληνίου τα 300 mg ημερησίως. Το όριο αυτό σταδιακά μειώνεται έως τα 60 mg για παιδιά ηλικίας 1-3 ετών. Σε καταστάσεις υπερδοσολογίας, το σελήνιο μπορεί να προκαλέσει δυσοσμία στην αναπνοή, πυρετό, ναυτία, προβλήματα στο ήπαρ, στους νεφρούς και την καρδιά, ενώ σε αρκετά μεγάλα επίπεδα μπορεί να οδηγήσει ακόμα και σε θάνατο. Η λήψη του σεληνίου μπορεί να επηρεάσει τη λήψη άλλων φαρμάκων. Πρέπει να ρωτήσουμε το γιατρό μας αν κάνουμε ταυτόχρονη λήψη αντιόξινων, κορτικοστεροειδών, νιασίνης, στατινών, αντισυλληπτικών ή χημειοθεραπευτικών φαρμάκων. Σας προτείνουμε το καινοτόμο προϊόν SELITOP, ένα συμπλήρωμα διατροφής οργανικού σεληνίου! Δήλωση αποποίησης ευθύνης: Τα συμπληρώματα διατροφής σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να υποκαταστήσουν τη φαρμακευτική αγωγή. Τα συμπληρώματα διατροφής: 

  • Δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται ως υποκατάστατο μιας ισορροπημένης δίαιτας.
  • Πρέπει να φυλάσσονται μακριά από τα μικρά παιδιά.
  • Δεν προορίζονται για την πρόληψη, αγωγή ή θεραπεία ανθρώπινης νόσου.
  • Η χρήση τους δεν πρέπει να υπερβαίνει τη συνιστώμενη ημερήσια δόση.

Η ορθή λήψη της φαρμακευτικής αγωγής θα πρέπει να αποτελεί σε κάθε περίπτωση προτεραιότητα του ασθενούς και θα είναι αποτελεσματική ακόμη και χωρίς τη λήψη των προτεινόμενων συμπληρωμάτων διατροφής. Συμβουλευτείτε το γιατρό σας αν είστε έγκυος, θηλάζετε, βρίσκεστε υπό φαρμακευτική αγωγή ή αντιμετωπίζετε προβλήματα υγείας. Σύνταξη: Παπαγιαννόπουλος Ιωάννης

Μενού

Δημιουργήστε ένα δωρεάν λογαριασμό για να αποθηκεύσετε τα αγαπημένα σας στοιχεία.

Είσοδος

Δημιουργήστε ένα δωρεάν λογαριασμό για να χρησιμοποιήσετε τις λίστες επιθυμιών.

Είσοδος